torstai 30. toukokuuta 2013

Ensimmäiset lajikuvat!

Tänään otettiin Emilian kanssa hallilla järkällä agikuvia pojista. Sisällä yritettiin räpeltää, mutta eihän siellä valo rittäny. Ulkona saatiinkin muutama onnistunu - ja vähemmän onnistunu- otos. Tässä sekalaista settiä päivän saldosta. Hauskaa oli, vaikka saimme seuraa mm. ampiaisesta...

Kaikki kuvat Emilia Pippola.

Sisältä saatiin jotain aikaiseksi

Liitäjä <3

Lentoon lähdössä!





Novan kanssa oli työstämistä kuvissa :D "liian korkee, en mee!"

"Aa, hei joo, tästä pääseeki ali!"

Putket on jo ihan kivoja :)


"Coming!"


Sit vielä temppuillaan kiitokseksi :)

tiistai 28. toukokuuta 2013

Aksatreenit: Kolmosluokan ratapätkä


Home sweet home. Laumamme saapui jälleen kotikonnuille keräämään uutta puhtia. Säät on helliny etenkin hihnan toisessa päässä olevaa emäntää. Myönnän, on tullu hankittua kaunis punoitus! Yllä oleva kuva pojista on eiliseltä jäätelönhakureissultamme. Käppäiltiin 8,5km, että saatiin mielijätskipaikalta pallojäätelöt - kesän ekat pallojäätelöt. Paikka on siitä kiva, että siinä on vaan todella se jätkikitska ja sopivasti voi vielä koiria uittaa (lue korkeintaan kahluuttaa... sheltit...) Kallavedessä. Novakin nautti kesätuulesta ja tuulen kuljettamista tuoksuista.

Tänään kurvailtiin bussilla takas kotiin. "Murut" (kuten bussikuski poikia kutsui, kröhöm) kulki jälleen kerran bussissa todella nätisti.   

Kesän herkkuruokia: salaatti fetalla, pinjansiemenillä, avokadolla ja kevätsipulilla höystettynä. Nam! <3



















Tänään ollaankin jo ehditty käydä Ludon kanssa treenailemassa (siis sitä vartenhan me tultiin!) hallilla. Illan aksatreenit! Kolmosluokasta radan pätkä. Haasteena keinu, pituuden jälkeen väärälle putken aukolle meno ja uusi pussi. Ensimmäisellä kerralla ongelmia tuotti keinulle karkaaminen putki-hyppy jälkeen. Ludo pääskin yksin rysäyttämään keinun ja oli pudota/hypätä keinulta, jolloin otin sen syliin vastaan. Tämä aiheuttikin sen, että seuraavaks keinu oli aikas pelottava eikä sille ehkä kantsis mennä. Namin avulla selätettiin kuitenkin tämäkin pahis. Alastuloa pitää treenata vielä paljon. Pitää oikeesti se kosketushommeli ottaa näihin kontakteihin, ni selkiytyy tää homma. Nyt Ludo tahtoo karata keinulta huonosti, jolloin keinu lähtee nousee ylös.

Pituudelta ehdin hyvin vetää Ludon oikeelta puolelta oikeelle putken suulle. No problem. Toimi ainakin nyt vielä hyvin. Ekalla kerralla liikuin liian nopeesti putkelta hypylle, jolloin Ludo karkaskin putkelta pituudelle. Tämä korjaantu, kun vähän ootin Ludoa seuraamaan minuu. Takaaleikkaus tolla suoralla putkelle oli ekalla kerralla liian pitkä, eli tulin aivan putken suulle. En ehtiny Ludon mukaan pussille. Ekalla kierroksella uusi pussi olikin pelottava, eikä siitä voinu mennä läpi. Hetsasin lelulla ja Anni tuli pitää pussia hieman auki, niin saatiin sekin ongelma hoidettua. Tokalla kierroksella ei pussikaan ollu enää ongelma.

Ihan mukava ratapätkä. Kontaktit on tosiaan otettava haltuun vielä paremmin. Keinua treenattava erikseen. Ja muistettava vaan palkata lyhyemmistäkin pätkistä onnistumisia. Se meinaa unohtua, kun porskuttaa koko rataa innolla.

Mittasuhteet voi heittää paljonkin, mut ideahan tuosta selvii

Tänään tuli tuumailtua meijän tulevaisuutta lajin osalta. Vaikuttas siltä, et miut oli h e l p p o ylipuhua alottaa kisaura JO elokuussa kotikisoilla.. Apua! Se kuulostas hitsin kivalta! Eihän tässä tarvii ku saaha nuo kepit ja keinu kuntoon, ni ollaa valmiita urpoilee virallisesti! <3 Kohtalon päivä on siis mitä todennäköisimmin 4.8. Kun saan nyt ton lisenssinkin vaihdettuun kisaaviin. Hui. Pitäs alkaa niinku oikeesti tavoitteellisesti treenaa. Kivaa! Novan kanssa jatketaan alkeilla. Siitä ei oteta mitään paineita :)


maanantai 27. toukokuuta 2013

Tervetuloa uudet lukijat :)

Kuten todettu, tervetuloa uudet lukijat! :) Ilo, että poikien elämä kiinnostaa :)

 Tässä postauksessa en isompia kyllä ihmettele, ulkona on mahtisää, joten suuntaamme shelttien kanssa aurinkoon! B) Ollaan taas Pohjois-Savossa lomailemassa. Eilen käppäiltiin koko lauman voimin 12km auringosta nauttien toiseen kaupunginosaan. Matkalla oli sopivasti pari uittopaikkaa (siis jos pojat uis), joilla saatiin shelteille vettä ja mahankostuketta. Ludokin uskals astua varpaillaan järveen, kun nakilla houkutteli :D Useamman tunnin sheltit saikin nauttia sitten omakotitalon pihasta. Mitään merkkejä rauhottumisesta ei ollu. Koko ajan piti vahtia, mitä myö tehään ja minne mennään. Varjoon ei voinu mennä, jos se oli liian kaukana meistä ihmisistä. Käveltiin vielä anoppilaan tuosta kahville ja bussilla köröteltiin takas keskustaan. Onko liene ollu onnellisempaa koiraa kuin Nova, joka simahti pitkin pituuttaan lattialle kotona, kun viimein sai rauhassa olla vahtimatta meitä! Lempipaikka, Ikean nukkamatto, löytyi myös työpöydän alta ja sinne oli hyvä kääriytyä kerälle. Harmillisesti en kuvia tajunnu ottaa olleenkaan autuaista koirista :p Broilerin selkäpala tais hävitä ainakin Novalle varsin nopeesti.

Tänään meillä on luvassa varmaan toinen samanlainen retkeilypäivä. Mahdollisimman paljon ulkona, kun kerta voi olla!

Alan olla varma siitä, että Ludo ilmoitetaan Joensuun näyttelyyn molemmille päiville. Kauemmas ei ainakaan toistaiseksi miulla oo mahollisuutta lähteä, joten katotaan kotikentällä, mitä kehät tois tullessaan. Viime viikolla alkoi myös aksan kohdalla valottua suunnitelmat. Mein eka virallinen kisastratti taitaa olla nimittäin Itsenäisyyspäivänä! Eli kepit ja keinu kuntoon, ni uskaltaa lähtee töpeksimään ykkösluokkaan ;D

tiistai 21. toukokuuta 2013

Ranskalainen!

 Jeppis, uus tekniikka! Vaikutti alkuun aika villiltä :D Tämä uusi kikka on ylemmässä kuvassa esteellä 2. Ohjaaja seisoo koiraan päin esteen edessä, jalat menosuuntaan (kohti 3). Koiranpuoleisella kädellä viskataan koira esteen yli ja samalla jo (kun koira on lukinnut esteen) siirrytään eteenpäin. Toimi meillä ainakin hyvin tässä kohtaa. Kolkilta koira eteni putkeen (jälleen olin siinä tyytyväinen Luikkuun). Vitoselle tullessa Ludo karkas pari kertaa A:lle. Piti siis todella terävästi kutsua se vitosen yli.

Tässä kohtaa huomaan, että muistin radan väärin. Kutosen vieressä EI ole estettä. Eli 7 on pystysuunnassa kuvassa, 8 oikee yläkulma ja 9 puomi.

No, kuitenkin, piti taas tiukasti vetää koira 7, kiirehtiä valssaamaan puolenvaihdos kasille ja jatkaa puomille. Kun tosiaan äkkäsin ite sen valssauksen (hurjalla vauhdilla) 7 ja 8 väliin, niin homma sujui hyvin. Puomilla ei ollu mitään ongelmaa. Ludohan R A K A S T A A kontakteja -.-

Alempi kuva on nyt sitten sama rata, mutta treeneissä jaettiin tämä tällä tavalla pätkiin. Numerot jatkuisivat tietenkin kympistä. Tuo 1-2 oli kauheeta hässäkkää. 2:lle piti yrittää ranskalaista taas, mutta siinä meni vaan askeleet nopeessa vauhdissa sekasin. Ludo jatkoi haukkuen kakkoselle eikä ymmärtäny, mitä halusin. Kokeilin lelullakin vetää sitä, mutta miun vartalo oli luultavasti päin vattua. No, tärkeeempi treeni tuli 5 jälkeen putken pimeelle kulmalle. Ludo kierti putken hyvin, kun saatoin sitä riittävästi. Siinö tuli toki miulle kiire ehtii putken suulle, mutta siinä ja siinä kerkesin. Sitte tultii 7 ja siitä suoraan putkelle ja vikalle esteelle (1).

Kivat treenit. Treenasin ulkona pelkkää keinuakin. Ludo alkaa hahmottaa keinun liikkeen suhteessa omaan painoon. En oo vielä uskaltanu antaa keinun rämähtää alas. Mietinki tossa hallilla, et missä vaiheessa pitää koittaa. Ootteko työ kokeneemmat edenny miten nopeasti pehmentämisestä itsenäiseen suoritukseen?

Ennen treenejä käytiin Tiian ja Nemon kanssa luultavasti vika lenkki neljään kuukauteen. Paikkana oli mukava 8,5km Lykynlammella. Sää oli upea eikä onneks kyitäkää näkyny. Harmi, etten omista kunnon kameraa, olis varmaan saatu huippuja kuvia. Tais joka iikka nauttii lenkistä :)

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Koirien sunnuntai :)

Tänään oli möllit Pärnällä. Myö ei vaan oltu niissä mukana. Alun perin piti olla niin varmaa, et osallistutaan. Mutta tuli pari muuttujaa... Ainaki eiliset kesälomaläksiäiset. Noh, korjasin asian vapaavuorolla. Jotain tekniikkajuttua aattelin Ludolle ottaa ja Novan kanssa taas yhtä/kaahta estettä ja lyhyttä suoraa putkea.

Poimin tämän tekniikkaharjoituksen Pertti Vilanderin kirjasta. Valssitreeniä aika nopeassa tahdissa. Mukavasti onnistuin jalkani asettelemaan oikein, vaikka Ludo nopeasti etenikin radalla. Käytin "tässä"- vahvistetta merkatakseni suunnan. Homma toimi hyvin. Näin jälkeen päin ajateltuna olisin voinu palkata lyhyemmästä pätkästä kyllä eka tonne kolmoselle. Tai ihan alkuun kakkosellekin. Mutta meni ihan hyvin näinkin. 

Ludon kanssa vahvistin myös kontaktien alastuloa A:lla ja puomilla. Tähän meijän pitä silti treenata yhtenäisempi ja johdonmukaisempi tapa toimia. Haluan, että Ludolla on etujalat maassa ja takajalat kontaktilla. Nenäkosketus olis koiralle varmaan selkeempi. Ludo kun hidastaa hyvin kontakteille, mutta saattaa siis jäähä siihen kontaktin päälle. Se ei varmaan oo ihan varma tässä vaiheessa, mitä komennolla oikeasti haluan.

Pussi-rengas-putki- yhdistelmä toimi hyvin. Ei mitään epäröintiä pussiin mennessäkään. Näin se peikko on sitten karkoitettu :)

Novan kanssa saa tehä vielä aika paljon työtä ihan perusasioissa, eli yhdellä esteellä. Pitää treenata vielä lähettämistä ja vahvistaa "hyppy"-käskyä. Nova lähtee tosi helposti kiertää siivekkeen. Pitää koittaa vaan vahvistaa oikeaa toimintaa palkkauksella ja väärän toiminnan "sammuttamisella". Kaks estettäkin on vielä haaste, mutta ihan kivasti pari kertaa meni namille asti kahenkin esteen takaa. Kovin innoissaan poika kuitenkin kaikesta on! 

Putkella piti käyttää taas avustajaa apuna, että pääsin ekat kolme kertaa houkuttelemaan putken toisesta päästä. Tämä kun tuli ukon mieleen perjantailta, niin homma sujui ja vaihdettiin miut lähettämään. Tässä jostain syystä vasemmalta puolelta lähettäessä Nova seuras minuu eikä mennykää putkeen. Mutta hitaasti hyvä tulee :) Vikat toistot otettiin hieman pidemmällä suoralla putkella. Nyt vaan kotitreeniin lähettämistä ja käteen kiinnittämistä.

Treenien jälkeen lähdettiin pitkälle lenkille ja päästiin pitää koiria metässäkin kunnolla vapaana. Eli hyvää treeniä myös lihaksille ja koirien kunnolle <3 Ihana sunnuntai, ihanat koirat, ihana harrastus :) 

perjantai 17. toukokuuta 2013

Laumamme otti kesän vastaan - kuvia


Aurinkoinen päivä  ja Emilian kamera. Kuviahan se tarkoittaa :) Kuvat: Emilia Pippola
Ootteleminen on hirveen uuvuttavaa

Papparazzi iskemässä, grrrr

Luikku suostu posee, parhain kuva pitkään aikaan ja tietenkin trimmaamattomana -.-

"istu"

Pörrökorvasheltti

Nova oottaa kuvausvuoroaan

Älykkäin kaikista tai vaan parhaimmat jutut

"Ni, mihinkä suuntaan myö siis katellaa?"

"Aa, kameraan päin"

"Kato mamma, ku myö ollaa näiiiin nätisti!"

"Ai siul on nakkejaki!"

Melkein veljekset ku ilvekset <3

Perjantain vapaavuoro

Aamu, ihanan auringon kanssa, alkoi Sannan ja Lumian kanssa agitreeneillä. Pääosissa miulla oli tällä kertaa Ludo - ja Nova! Oli kyllä huippua päästä treenaa samalla viikolla toiseen otteeseen, viimein on aikaa käyttää vapaavuorotkin hyödyksi!

Ludon kanssa yhdistelin tiistain treenin juttuja ja muurin ja pussin varmistelua. Piirsin myös ensimmäisen (!) ratapiirroksen Agility Bluesin demolla. Viimein jaksoin nähä vaivaa lataakseni sen... -.- Näemmä oon onnistunu jo sähläämään ekassa versiossa putken kanssa :D

Anyway, muurilla alotettiin, että saadaan sille varmuutta. Sekä viime mölleissä, että treeneissä muuri tuotti ongelmia. Putkeen mentiin taempaa reittiä, eli halusin treenata sitä, missä Ludo viime treeneissä karkasi selän takaa väärästä aukosta. Alemman putken suulta lähdettiin kuvan ylälaidassa olevalle esteelle takaakiertäen ja otettiin toisen kerran viereiselle esteelle.Tähänhän olin suunnitellut välistävedon, mutta ihan varsinaisesti se ei siis toteutunut.

Hämmästyin siitä, ettei Ludo kertaakaan pyrkinyt väärälle suulle putkea. En tiiä, oliko matkat pätkällä yhtä pitkät. Nätisti kuitenkin suunnisti kohti putkea ja hienosti lähti myös kiertämään esteen. Muuria otin pari kertaa pelkästään alkuun, mutta se ei näyttänyt tuottavan mitään päänvaivaa pikkumiehelle. Erikseen otin myös pussia (ainakin 1,5kk tauon jälkeen). Saatiin Tiian kanssa sillon se onnistumaan tehotreenillä. Tänään Sanna piti hieman raollaan pussin suuta muutaman kerran ja mie hetsasin Ludoa lelulla. Kertaakaan ei epäröinyt suljettua pussiakaan. Eli mieli on hyvä näiltä osin jos ja kun sunnuntaina JOA:n mölleihin osallistun. Pitkälti riippuu, onko kyytiä sinne.

Novan treenit oli toiset laatuaan :) Tiistaina päästiin tosiaan ekan kerran kokeilemaan oikeaa estettä ja namialustaa. Tänään sai palautella mieleen, mitä  hyvää hyppäämisestä seurasikaan. Kun yksi hyppy onnistui jo hyvin, kokeilin kahta peräkkäin. Tässä vaiheessa eka hyppy meni hyvin, mutta toisen Nova kiersi. Kokeilin sitten muutaman kerran jälkimmäisen esteen pelkästään ja sitten molemmat putkeen. Nyt Novakin jo uskalsi paremmin edetä. Pitää vielä ihan kotonakin treenata lähettämistä ja jatkaa hypyn vahvistamista eri kulmista. Ja namialusta ei ihan vielä oo Novalle numero 1.

Treenien päätteeksi otin sitten suoran, lyhyen putken kokeiltavaksi. Mie houkuttelin nameilla ja Sanna kannusti Novaa putkeen. Jonkin aikaa sitä pitikin rohkaista ja maanitella, mutta kun poika kerran uskalsi mennä putken läpi, se ei enää aristellut sitä. Päästiinkin muutaman kerran kokeilemaan myös niin, että mie lähetin Novan putkeen kädellä ja käskyllä, ja Sanna huolehti namialustasta. Homma sujui mukavasti lähietäisyydeltä. Ihanaa oli nähdä, miten Novallakin silmät tuikki ja häntä heilui onnellisena. Tästä on hyvä jatkaa omaa tahtia. Kiirettä ei Novalla mihinkään ole. Sen kanssa vois ihan oikeesti yrittää sitten seuraaviin alkeisiin. Poksille tai jonnekin muualle :)

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Aksatreenit pitkästä aikaa


Poikien ekoja palloleikkejä tälle kesälle
Eilen oli valinnan paikka: lätkäfani Suomen peliä kattomassa kaveriporukalla kisastudiossa vai omat aksatreenit. Agility on joutunut viime viikkoina vähälle huomiolle, joten päädyin treeneihin. Otin molemmat koirat mukaan, kun tuntui raasulta jättää Nova kotiin - taas.

Oli kyllä mukava treeni, vaikka kahdesta tunnista valtaosan joutuikin odottamaan omaa vuoroa. Anni oli kyhännyt meille radan, josta ajan puutteessa päästiin ottamaan vain osa. Pakkovalssi oli päivän teema, sitä pääs kokeilemaan parissakin kohtaa radan alussa. Puomi oli houkuttimena putkella ja irtoamistakin pääsi treenaamaan. Treenin saldo:

- puomi koitui lähes joka kerta kohtaloksi
- koira toimii hyvin, kun ite oon mukana jutussa oikein
- mulla on hemmetin hyvin ja nopeesti ja tarkasti kääntyvä ja liikkuva koira
- mulla on koira, joka karkaa selän takaa väärältä puolelta putkeen <3

Olin kuitenkin tosi tyytyväinen valintaani, mukavaa oli taas treenailla. Sunnuntaina on luvassa JOA:n möllit, joihin aion osallistua. On taas heräteltävä agilityä eloon koulumyllerryksen jälkeen. Ainii, olihan miulla tosiaan se Novakin! Novan kanssa treenasin yhtä estettä odotellessa. Alkuun sitä jännitti kauheesti mennä minikorkeuden yli, mutta muutama toisto lisäsi heti itsevarmuutta ja poika ootti ihan innolla käskyä mennä hakee nami alustalta :) Perjantaina otan ukkelin sitten vapaavuorolle mukaan, niin pääsen jatkamaan yhden esteen ylitystä ja kenties hyvällä tuurilla kahden peräkkäisen :)

Ludon lapset muuten käyty tänään pallottelee. Voiko olla mitään sulosempaa, kuin tuhiseva, maha maidosta pulleana murnutteleva koiranalku? Tuskimpa :) Aivan ihania oli kumpainenkin poika, ihana nähdä, mitä niistä vielä kasvaa <3

Kuvat: Emilia Pippola

lauantai 11. toukokuuta 2013

Ludosta tuli iskä :)

Tuore iskä <3
Eilen, 10.5, oli ihanan jännittävä päivä. Ludon ensimmäinen rakkauspakkaus Lara aloitti synnytyksen Sannan luona. Maailmaan putkahti kaksi mukavan kokoista poikaa, merle ja trikki. Kun näin ensimmäiset kuvat lapsukaisista, sydän pakahtui aivan tyystin! Kai se on pakko myöntää, että etenkin lähes indenttinen kopio Ludosta aiheutti muutaman ylimääräisen lyönnin :) "Mummon" rakkaat kuvineen löytyvät Sannan sivuilta.

Yritin eilen kertoa kyllä Ludolle sen olevan nyt isi, mutta en oo ihan varma, menikö viesti perille, kun se vaan tuijotti takaisin kerälle kääriytyneenä :D Ainakin ottaa siis uuden roolinsa lunkisti ;D Minä en malta odottaa, että pääsen ensi kerran tapaamaan pienet. Vaikkei pennut omia olekaan, on niillä varmaan nyt se oma paikkansa miunkin sydämessä, ihka ensimmäiset oman koiran jälkeläiset kun ovat. Paljon rapsutuksia Laran pentukoppaan <3

Meidän kotirintamalla alkaa onneksi olla jo valoa tunnelin päässä, eli harkka lähenee loppuaan ja kesäloman alkuun on enää hetki. Kesällä tarkoitus saada molemmat koirat agiliitoon. Ludolle ei edelleenkään oo näyttelyitä mietittynä monistakin syistä, jossakin Suomen kehässä haluisin kuitenkin sitä tänä vuonna näyttää. Myssy päähän siis ja miettimään...